| Kayıt Ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünün Mesajları | Tüm Konuları Okundu İşaretle |
| E-okul Portal | E-okul Paylaşım | Genel Kültür | Eğitim Dökümanları | Sınav Dökümanları |
|
| ||||||
![]() |
|
|
#1 | |
|
Super Moderator
Konular : 223
Meslek : Öğretmen Adayı
İtibar
Tecrübe Puanı : 32
Rep Puanı : 3061
Rep Derecesi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
LİNUX KOMUTLARI
halt istemi kapatır. reboot isteme reset atar. shutdown -h now istemi hemen kapatır. shutdown -r now isteme hemen reset atar. shutdown -h +5 istemi 5dk. sonra kapatır. shutdown -r +5 istemi 5dk. sonra reset atar. uname -r istem çekirdek nosunu verir. wget ([Linkleri Görüntüleyebilmek İçin Üye Olmalısınız. e-Okul.biz Üyesi Olmak İçin Tıklayınız...] ):Verilen sayfayı makina kaydeder wget -m ([Linkleri Görüntüleyebilmek İçin Üye Olmalısınız. e-Okul.biz Üyesi Olmak İçin Tıklayınız...] ):Verilen ares web sitesini makinaya kaydeder. ls : Dizinde bulunan herşeyi listeler. ls -a : Gizli dosyalar ve dizinlerle beraber listeler. ls -l : Bütün dosyaları boyut ve tarihini göstererek listeler. tar -zxpf : Uzantısı tar.gz olan sıkıştırılmış dosyaları açar. tar -xpf : Uzantısı .tar olan dosyaları açar. gunzip : Uzantısı .gz olan dosları açar. cp : Dosyayı kopyalar. mv : Bir dosyayı başka bir dizine taşımanızı sağlar yada dosya adını değiştirir. mkdir : Yeni bir dizin oluşturmanızı sağlar. rmdir : Belirtilen dizini silmenizi sağlar. rm : Dosya silmenizi sağlar. rm -rf : Dizin silmenizi sağlar. cd : Belirtilen dizine geçmenizi sağlar. cd .. : Bir üst dizine geçmenizi sağlar. cd ~ : En üst dizine çıkmanızı sağlar. pwd : O anda bulunduğunuz dizini görüntüler. pico : Belirtilen dosyayı text editör ile düzenlemenizi sağlar. ftp : Belirtilen siteye FTP bağlantısı sağlar. lynx : Belirtilen siteyi görüntüler. df : Harddisk istatistiklerini gösterir. quota : Disk kullanımınızı gösterir. uname : İşletim sisteiminin durumunu gösterir. whoami : Kendi bilgilerinizi gösterir. who : Sunucuya bağlı olanları gösterir. last : Hesabınıza yapılan en son bağlantıyı gösterir. whereis : Belirtilen dosyanın nerede olduğunu gösterir. BitchX : IRC programını çalıştırır. mail : Postalarınızı kontrol eder. ps -x : Sizin çalıştırdığınız işlemleri gösterir. ps -a : Sunucuda çalıştırılan tüm işlemleri gösterir. ps -ux : Çalıştırılan işlemlerin CPU/RAM kullanımıyla gösterir. kill : Pid numarası verilen işlemi durdurur. kill -9 : Pid numarası verilen eggdrop işlemini durdurur. killall : Belirtilen program türündeki tüm işlemleri durdurur. whatis : Belirtilen komutun açıklamasını verir. man : Komut hakkında yardım görüntüler passwd : Shell hesabınıza girerken kullandığınız şifreyi değiştirmenizi sağlar. vhosts yada vhost : Sistemde bulunan vhostları (virtual host ) listeler.(BNC için kullanabilirsiniz )
|
Cep Telefonu Sitemiz |
| Reklam alanlarımız |
![]() |
| Tags |
| gnulinux, komut, komutlari, komutları, linux |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|