Kapat
Türkiye'nin En büyük Eğitim Platformu,Veli bilgilendirme sistemi
Kayıt Ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünün Mesajları Tüm Konuları Okundu İşaretle
e-Okul.Biz | Veli Bilgilendirme Sistemi - Eğitim , Öğretmen , Ödev, Ders. Okul

Öğretmenler Odası Öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarının bilgi ve paylaşım alanı.
Geri git   e-Okul.Biz | Veli Bilgilendirme Sistemi - Eğitim , Öğretmen , Ödev, Ders. Okul > GENEL KONUŞALIM > Öğretmenler Odası
Alt 14.04.08, 22:13   #1
e_okul
Site Yöneticisi

e_okul - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular : 4115
İtibar
Tecrübe Puanı : 18
Rep Puanı : 1104
Rep Derecesi
e_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud ofe_okul has much to be proud of
Thumbs up Öğretmenlerde Tükenmişlik

Son yıllarda yaşanan hızlı değişmeler, hem ailelerde hem de toplumsal değerde yapılarda çözülme ve dağılmalara neden olabilmektedir. Bu dağılmanın bir sonucu olarak, insanlara gerek bakım, gerekse kişisel problemlerin çözümü için yardım hizmeti sunan örgütlerin sayısı hızla artmaktadır.

Modern sanayi toplumlarında mesleki örgütler, daha önceleri geleneksel olarak ailenin ya da toplumun gerçekleştirdiği işlevlerin birçoğunu yerine getirmektedirler. Bu durum özellikle kişisel ve kişiler arası problemlerin çözülmesinde çok miktarda tıbbı, eğitsel, sosyal ve psikolojik hizmet gerektirmektedir. Böylece, çok sayıda profesyonel, yan profesyonel ve gönüllü; yardım hizmetlerinin sunulduğu doktorluk, hemşirelik, polislik, öğretmenlik gibi mesleklere girmektedirler. Ancak, önceleri ailenin ya da toplumun yerine getirdiği bu hizmetlerin profesyonel meslekler haline gelmesinin, bu hizmetleri sunan profesyoneller açısından bazı bedelleri olmakta; genellikle oldukça yoğun ve süreklilik gösteren bir tempoda çok sayıda insana hizmet sunmak gerekmektedir. Çok önemli ve gerekli hizmetler olmakla birlikte, bu tür görevlerin hizmet sunanlar açısından oldukça sıkıntılı yanları bulunmaktadır, çünkü bu tür mesleki etkileşimler, hizmet sunan kişiye zarar verebilecek bazı streslere ve duygulara neden olabilmektedir. Hizmet verilen bireylere karşı mesafeli davranmak, sadece sunulacak hizmeti yerine getirerek hizmet alan bireylerle duygusal niteliği de olan ilişkilere girmekten kaçınmak daha kolaydır. Bu kaçınma, zaman içerisinde hizmet sunulanlara karşı uyarsızlaşmayı beraberinde getirmektedir. Yardım hizmeti sunan profesyonel meslek elemanları, yetiştirilmeleri esnasında işlerine özgü duygusal stresle baş etme yönünde herhangi bir eğitim almadıklarından, başlangıçta sahip oldukları bağlılık ve hizmet verme yeterlikleri bir süre sonra azalmakta, böylece tükenmişlik süreci başlamaktadır. İşyerindeki stres, günlük iş taleplerinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Hizmet veren birey, bu iş talepleri ile kendisin! ortaya koyma fırsatı buluyor ve teşvik oluyorsa; stres, iş hayatinin faydalı ve sağaltım özelliği olan bir boyutunu oluşturabilir. Ancak, uzun süreli stresle baş etmede başarısızlık yaşanıyorsa, stres tükenmişliğe dönüşür ve tükenmişlik ne bireye kendisin! ortaya koyma fırsatı verir, ne de sağaltım yönü olabilir. Tükenmişliğin örgüt. birey ve yardım hizmeti alanlar açısından ağır ve ciddi sonuçları vardır, bu nedenle önlenmesi gerekir. Bireyin tükenmişlik yaşayıp yaşamayacağı ya da ne düzeyde yaşayacağı gerek kendi özellikleri olarak söz edilebilecek yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, deneyim gibi bazı değişkenlerden etkilenebilmekte, gerekse çalışma saatleri, yöneticiler, işten sağladığı doyum, sosyal destek, hizmet verilen grubun özellikleri gibi iş ve iş ortamı çalışma koşulları gibi değişkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Tükenmişlik, doktorlar ve hemşireler, polisler, yöneticiler ve öğretmenler gibi bazı esleklerde çalışan kişilerde daha fazla görülmekte ve birey açısından; iş değiştirme, işten ayrılma, erken emeklilik gibi sonuçlara yol açarken, toplum açısından da nitelikli işgörenlerin kaybı ile hizmet kalitesinde azalmaya ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır.

Öğretmenlerin genel olarak diğer mesleklerde çalışan kişilerin yaşadığı ortalama stresten daha fazlasmı yaşadıkları kabul edilmektedir. Çünkü eğitim öğretim hizmetlerinde; öğrenci-öğretmen, okul-aile çatışmaları, öğrencilerin disiplin sorunları, aşın kalabalık sınıflar ve yetersiz fiziki koşullar, fazla bürokratik iş, düşük ücret, terfi etme güçlükleri, toplumun eleştirileri, toplum desteğinin az olması, sosyal ve politik güçlerin eğitim kurumları üzerindeki baskıları, ödüllendirme ve kurumda karar sürecine katılımın yetersiz olması gibi sorunlar mevcuttur. Bu sorunlar stres, kaygı ve tükenmişliğin ortaya çıkmasına yol açmakta; düşük iş performansı, işe yönelik olumsuz tutumlar, sıkça tekrarlanan iş devamsızlıkları; işten ayrılmak isteme ve hatta fiziksel, ruhsal sağlıkta bozulma gibi sonuçlara yol açarak gerek eğitim ortamına, gerek öğrencilere, ailelere ve tüm topluma yansımaktadır.
Reklam alanlarımız
Alt 04.09.08, 01:00   #2
HCRTRMN
VIP Üye
Konular : 19
Meslek : Öğrenci
İtibar
Tecrübe Puanı : 22
Rep Puanı : 2010
Rep Derecesi
HCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond repute

Bu işi gerçekten severek yapan, vicdanı rahat uyuyan bir öğretmenin mesleki anlamda tükenmeyeceğini düşünüyorum..
Alt 04.09.08, 01:15   #3
Şakayık
Moderator

Şakayık - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular : 219
Meslek : Matematik Öğretmeni
İtibar
Tecrübe Puanı : 72
Rep Puanı : 7010
Rep Derecesi
Şakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond repute

Biz lisedeyken hep ''bayanlar öğretmenlik seçsin''gibi bir öneriyle karşılaşırdık.Ne de olsa öğretmenlik kolay bir meslekti hem tatili de bol hani...
Daha göreve başlar başlamaz anladım öğretmenliğin bize söyledikleri kadar kolay olmadığını.Hele de değişen proramla birlikte yılların öğretmenleri bile bocaladı ki acemi bizler hayli hayli zorlandık!Tatili bol dedikleri meslekte çogu akşam geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldım.Kalabalık sınıflar,performans görevleri,proje ödevleri...Bir de üstüne üstlük 6 ay çalışıp 6 ay yatıyorsunuz diyen bir bakanımızda olunca tabi...Değmeyin gitsin keyfimize!
Henüz 2 yılı bitirdim ama gerçekten yorgun hissediyorum kendimi.Sevmesine seviyorum mesleğimi ama bazen de olumsuz şartlar şevkimi kırmıyor değil.Bazen düşünüyorum hadi şimdi iyiyiz yeni başladık ya beş-altı yıl sonra nasıl olacak diye...
Vicdanım rahat ama bu nasıl yorgun olmamamı sağlar anlayamadım.

[Linkleri Görüntüleyebilmek İçin Üye Olmalısınız. e-Okul.biz Üyesi Olmak İçin Tıklayınız...]
Şakayık isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Alt 04.09.08, 01:25   #4
HCRTRMN
VIP Üye
Konular : 19
Meslek : Öğrenci
İtibar
Tecrübe Puanı : 22
Rep Puanı : 2010
Rep Derecesi
HCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond reputeHCRTRMN has a reputation beyond repute

Alıntı:
sakayik´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Biz lisedeyken hep ''bayanlar öğretmenlik seçsin''gibi bir öneriyle karşılaşırdık.Ne de olsa öğretmenlik kolay bir meslekti hem tatili de bol hani...
Daha göreve başlar başlamaz anladım öğretmenliğin bize söyledikleri kadar kolay olmadığını.Hele de değişen proramla birlikte yılların öğretmenleri bile bocaladı ki acemi bizler hayli hayli zorlandık!Tatili bol dedikleri meslekte çogu akşam geç saatlere kadar çalışmak zorunda kaldım.Kalabalık sınıflar,performans görevleri,proje ödevleri...Bir de üstüne üstlük 6 ay çalışıp 6 ay yatıyorsunuz diyen bir bakanımızda olunca tabi...Değmeyin gitsin keyfimize!
Henüz 2 yılı bitirdim ama gerçekten yorgun hissediyorum kendimi.Sevmesine seviyorum mesleğimi ama bazen de olumsuz şartlar şevkimi kırmıyor değil.Bazen düşünüyorum hadi şimdi iyiyiz yeni başladık ya beş-altı yıl sonra nasıl olacak diye...
Vicdanım rahat ama bu nasıl yorgun olmamamı sağlar anlayamadım.

Anladım hocam. Allah kolaylık versin size ve diğer hocalarımıza. Bu yorgunlukların karşılığını alırsınız umarım..
Alt 04.09.08, 01:34   #5
Şakayık
Moderator

Şakayık - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular : 219
Meslek : Matematik Öğretmeni
İtibar
Tecrübe Puanı : 72
Rep Puanı : 7010
Rep Derecesi
Şakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond reputeŞakayık has a reputation beyond repute

Uzunca ve en derinden gelerek Amiiiin diyorum

[Linkleri Görüntüleyebilmek İçin Üye Olmalısınız. e-Okul.biz Üyesi Olmak İçin Tıklayınız...]
Şakayık isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Alt 04.09.08, 02:27   #6
son_akıncı
Yasaklandı
Konular : 16
İtibar
Tecrübe Puanı : 0
Rep Puanı : -15
Rep Derecesi
son_akıncı can only hope to improve

öğretmenlik buz dağına tırmanmaya benzer.ilk göreve başladığınızda zirveye çıkmayı hedeflersiniz.bir ölçüde bunu başaracakken kaygan olan buz dağında buda yetmiyormuş gibi önünüze sistemin insanları çıkarlar idealis öğretmneler onla riçin bir düşmandır..çok çalışırla rve onlar zamanın gerisinde kaldıkları için size ayak uyduramazlar.neyse onları geçersiniz bu seferde karşınıza sitemin müfettişleri çıkar.siz idealizmin doruklarına ulaşmak için çırpınırken onlar sizi bir ağaçı budar gibi budarlar....size yön ve vizyond ayardımcı olmak yerine onlar zamanlarının klişe şeylerini yüklemek isterler.bilmezlerki zaman başkalaşmış sistemler değişmiş derse olan yaklaşımlar farklılaşmış tabi ilk teftişten bir şekild e kurtulmuşsanız bu seferde idare tarafından desteklenmiyorsanız birde bakmışsınızki buz dağında devamlı kaymaya başlamışsınız.öğretmen yerin derinliklerind eher zaamn varolan bir mağmaya benzer...bir volkan gibidir yeryüüzne çıkacak zamanı kolar hep.işte öğretmen o durki kendisine bir ışık gördüğünde genç nesilleri muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartacaktır....
son_akıncı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Alt 04.09.08, 13:10   #7
ttngll
VIP Üye
Konular : 11
Meslek : öğretmen
İtibar
Rep Puanı : 1010
Rep Derecesi
ttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud ofttngll has much to be proud of

son akıncı süper yazmışsın, kalemine kuvvet.
Alt 04.09.08, 16:25   #8
son_akıncı
Yasaklandı
Konular : 16
İtibar
Rep Puanı : -15
Rep Derecesi
son_akıncı can only hope to improve

teşekkürler ))
son_akıncı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Alt 05.09.08, 01:27   #9
erguvan
Super Moderator

erguvan - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular : 734
Meslek : Öğretmen Adayı
İtibar
Tecrübe Puanı : 163
Rep Puanı : 16010
Rep Derecesi
erguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond reputeerguvan has a reputation beyond repute

Alıntı:
son_akıncı´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
öğretmenlik buz dağına tırmanmaya benzer.ilk göreve başladığınızda zirveye çıkmayı hedeflersiniz.bir ölçüde bunu başaracakken kaygan olan buz dağında buda yetmiyormuş gibi önünüze sistemin insanları çıkarlar idealis öğretmneler onla riçin bir düşmandır..çok çalışırla rve onlar zamanın gerisinde kaldıkları için size ayak uyduramazlar.neyse onları geçersiniz bu seferde karşınıza sitemin müfettişleri çıkar.siz idealizmin doruklarına ulaşmak için çırpınırken onlar sizi bir ağaçı budar gibi budarlar....size yön ve vizyond ayardımcı olmak yerine onlar zamanlarının klişe şeylerini yüklemek isterler.bilmezlerki zaman başkalaşmış sistemler değişmiş derse olan yaklaşımlar farklılaşmış tabi ilk teftişten bir şekild e kurtulmuşsanız bu seferde idare tarafından desteklenmiyorsanız birde bakmışsınızki buz dağında devamlı kaymaya başlamışsınız.öğretmen yerin derinliklerind eher zaamn varolan bir mağmaya benzer...bir volkan gibidir yeryüüzne çıkacak zamanı kolar hep.işte öğretmen o durki kendisine bir ışık gördüğünde genç nesilleri muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkartacaktır....

Türkçe kurallarına uymadığınız için okuması da zevk vermedi.Ayrıca konuyu bütüne göre paragraflara ayırın.Sayın son_akıncı lütfen site kurallarına ve Türkçe imlâ,yazım,noktalama kurallarına uyunuz.

erguvan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Alt 05.09.08, 03:24   #10
hsyn
VIP Üye

hsyn - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular : 8
Meslek : matematik öğretmeni
İtibar
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi
hsyn is on a distinguished road

Tags
ogretmenlerde, Öğretmenlerde, retmenlerde, tkenmilik, tukenmislik, tükenmişlik

Seçenekler
Stil