Kapat
Türkiye'nin En büyük Eğitim Platformu,Veli bilgilendirme sistemi
Kayıt Ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünün Mesajları Tüm Konuları Okundu İşaretle
e-Okul.Biz | Veli Bilgilendirme Sistemi - Eğitim , Öğretmen , Ödev, Ders. Okul

Öğretmenler Odası Öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarının bilgi ve paylaşım alanı.
Geri git   e-Okul.Biz | Veli Bilgilendirme Sistemi - Eğitim , Öğretmen , Ödev, Ders. Okul > GENEL KONUŞALIM > Öğretmenler Odası
Alt 12.07.08, 01:36   #1
ttef
Super Moderator
Konular : 223
Meslek : Öğretmen Adayı
İtibar
Tecrübe Puanı : 32
Rep Puanı : 3061
Rep Derecesi
ttef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond reputettef has a reputation beyond repute
Standart Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması

Okul deneyimi, “okullarda gözlem” adlı, süresi daha kısa olan eski bir dersin yerini almaktadır. Bu ders, haftada bir gün olmak koşuluyla iki dönem sürmeli ve öğretmen adayının, okul hayatına ve öğretime planlı bir şekilde katılmasını sağlamalıdır. Öğretmen adaylarının bu derste yaptıkları görev ve etkinlikler onlara, deneyimli öğretmenleri görev başında gözleme, öğrencilerle bireysel olarak ve küçük gruplar halinde çalışma, sınırlı sorumluluklarla da olsa, kısa süreli öğretmenlik deneyimleri kazanma olanakları sağlamalıdır.

Okul deneyimi dersinde haftalar boyunca etkinlikler öğretmen adaylarına, başarılı birer öğretmen olmalarını sağlayacak çeşitli beceriler kazandıracaktır. Ders ilerledikçe onlar, küçük bir grupta kısa bir süre için öğretmenlik yapmaya veya öğretmenin yakın denetimi altında, onunla birlikte ekip öğretimine başlayacaklardır. Okul deneyiminin sonuna doğru onlardan, bir ders saatinin tümü için sınıftaki öğretmenlik rolünü üstlenmeleri istenecektir. Bundan sonra onlar, öğretim yöntemleri ve sınıf yönetimi konularında önemli ölçüde deneyim kazanmış olarak Öğretmenlik Uygulamasına başlayacaklardır.
Öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğini anlama ve öğretmenliği oluşturan yeterlikleri kazanma yönündeki gelişmeleri, onlarla sıkı bir işbirliği içinde olan üniversite öğretim üyeleri ile işinde deneyim kazanmış olan uygulama öğretmenleri tarafından değerlendirilecektir.

Öğretmenlik Uygulaması
Öğretmen adayına günden güne okul yaşamına daha kapsamlı bir biçimde katılma olanağı sağlayacağı gerekçesiyle öğretmenlik uygulamasının, tam günlü olarak beş veya altı haftalık bir blok halinde yapılması önerilmektedir. Böyle bir uygulamada öğretmen adayları, bir dersin programda yer alan bütün saatlerine katılabilecekler; dersleri birbirleriyle ilişkileri içinde yürütme imkânı bulabileceklerdir. Farklı sınıf ve ünitelerle ilgili olarak, kendi aralarında bağlantılı öğretme-öğrenme etkinlikleri hazırlayacaklar ve böylece öğretme-öğrenme etkinliklerinde süreklilik, aşamalılık ve dayanışıklık sağlamayı öğreneceklerdir. Aynı zamanda, uygulama öğretmeninin denetiminde çalışmakta oldukları bir sırada, ev ödevleri gibi derse hazırlık, dersin işlenmesi ve testler gibi dersteki öğrenmelerin takibi ile ilgili işlemlerin tümünde sorumluluk alabileceklerdir.

Öğretmenlik uygulaması sırasında öğretmen adayları, öğretmenlerin ders yüklerinin yaklaşık yarısı kadar bir yük taşımalıdırlar. Öğretmenlik uygulaması sırasında yapılacak çalışmalar, dönem başlamadan önce ve öğrenciler ile onlara kılavuzluk yapacak uygulama öğretmenlerinin görüşleri alınarak planlanmalıdır.

Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulamasının Amacı

·Adaylarda, hazırlanmakta oldukları düzeyde öğretmenlik ve değerlendirme yapmak için gerek duyacakları mesleki yeterlikleri oluşturmak.
·Adaylara, öğrencilerinin yaş, yetenek, özel gereksinim ve özgeçmişlerine uyarlayabilecekleri çeşitli öğretim teknikleri geliştirmelerinde yardımcı olmak.
·Adayları, etkili bir okul ortamı oluşturulmasına katkıda bulunabilecek anlayış ve tutumlara sahip, iyi birer öğretmen olabilecek hale getirmek.

Okul Deneyimi
tamamlandığında, öğretmen adayları aşağıdaki özellikleri kazanmış olmalıdırlar:

·Okul organizasyonunu ve öğretmenliği sistemli bir yaklaşımla tanımış olma.
·İyi düzenlenmiş öğretmenlik deneyimleri aracılığı ile, öğretim programı kapsamındaki öğretme-öğrenme etkinliklerini gerçekleştirmek için gerekli mesleki yeterlikleri kazanmaya başlamış olma.
·Öğrenme ve gelişme bakımından öğrenciler arasındaki bireysel farklar konusunda deneyim kazanmış olma.
·Uygulama okulundaki öğretmenlerle işbirliği yapmış ve okulda etkili bir biçimde çalışmak için gerekli kişisel becerileri geliştirmiş olma.
·Okulun organizasyonu, yönetimi ve okuldaki günlük işler ile okulda bulunan kaynaklar üzerinde bilgi sahibi olma.

Öğretmenlik Uygulaması
tamamlandığında öğretmen adayları aşağıdaki özellikleri kazanmış olmalıdırlar:

·Derslerin öğretim programları, çalışma şekilleri, ders kitapları, öğrenci dosyaları, not defterleri, ölçme ve değerlendirmeler de dahil olmak üzere, eğitimin çalışma alanlarına giren yıllar ile ilgili hedeflerini anlamış olma.
·Bir sınıftaki öğrencileri organize etme, kontrol altına alma, onlarla iletişim kurma ve onları aktif bir biçimde öğretme-öğrenme sürecine katmada deneyim kazanmış olma.
·Öğrencilere bilgi verme, beceri kazandırma ve onları öğrenmeye güdüleme amaçlarıyla yararlanabileceği teknikler geliştirmiş ve bunlardan etkili biçimde yararlanma gücü kazanmış olma.
·Okul toplumu ile bütünleşmiş ve öğretmenler ekibinin bir üyesi olarak çalışmış olma.
·Öğretmenlikteki yeterliğini değerlendirmiş; güçlü yönlerini geliştirmiş, zayıf yönlerini düzeltmiş olma.
·Kuramsal bilgi birikiminden uygulamada yararlanabilecek hale gelmiş olma.

Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ekte yer almaktadır. Bunun yanı sıra ekte, öğretmen adaylarına kılavuzluk edebilecek bilgiler bulunmaktadır.
Eklenmiş Dosya
Dosya Türü: zip Öğretmen adayları için ortaöğretim okullarında uygulama çalışmaları.zip (137,7 KB (Kilobyte), 83x kez indirilmiştir)

[Linkleri Görüntüleyebilmek İçin Üye Olmalısınız. e-Okul.biz Üyesi Olmak İçin Tıklayınız...]

ttef isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı İle Cevapla
Cep Telefonu Sitemiz
Reklam alanlarımız
Alt 02.12.08, 12:57   #2
kimicim35
Yeni Üye
Konular : 0
Meslek : öğrenci
İtibar
Tecrübe Puanı : 0
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi
kimicim35 is on a distinguished road

tesekkurler

Tags
deneyim, deneyimi, ogretmen, ogretmenlik, okul, öğretmenlik, uygulama, uygulamasi, uygulaması

Seçenekler
Stil