| Kayıt Ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünün Mesajları | Tüm Konuları Okundu İşaretle |
| E-okul Portal | E-okul Paylaşım | Genel Kültür | Eğitim Dökümanları | Sınav Dökümanları |
|
| Türkiye'de Tarihi ve Gezilecek Mekanlar Ülkemizin tanıtımı,tarihi ve görmeye değer yerlerini tanıtmaya ne dersiniz ? |
| ||||||
![]() |
|
|
#1 | |
|
Özel Üye
Konular : 997
Meslek : öğrenci
İtibar
Tecrübe Puanı : 1
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi
![]() |
Torumtay Türbesi (Amasya) Gök Medrese karşısında, Gıyaseddin II Keyhüsrev zamanında Amasya valiliği yapmış olan Seyfeddin Torumtay tarafından, 1279 yılında kendisi için inşa ettirilmiştir Türbe içinde Seyfettin Torumtay’ın kendisi ve ailesi gömülüdür Selçuklu mezar mimarisinin eyvan tipli türbelerinden olup, dikdörtgen planlı türbeye, kuzey doğu kenarına yakın bir yerindeki merdivenle çıkılır Her cephesinde birer penceresi bulunan türbe, içten beşik tonozla örtülüdür Üstünün konik bir çatıyla kaplı olduğu bilinmektedir Tamamen kesme taştan yapılmış olan türbenin güney cephesinde palmet ve rûmilerden oluşan panolar yer almaktadır Böylece Selçuklu mimarisinde görülen cephe süslemeleri, yapıya hareket getirmek amacıyla burada da tekrarlanmıştır
Bu türbe diğer Selçuklu türbeleri gibi, iki katlıdır Alt kat ölünün gömüldüğü mahzen olup, buraya içeriden bir merdivenle inilir Aynı zamanda bu merdivenle çatıya da ulaşılmaktadır İkinci kattaki beşik tonozlu sahanda sandukalar bulunmaktadır.
|
Cep Telefonu Sitemiz |
| Reklam alanlarımız |
![]() |
| Tags |
| amasya, torumtay, turbesi |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|