| Kayıt Ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Arama | Bugünün Mesajları | Tüm Konuları Okundu İşaretle |
| E-okul Portal | E-okul Paylaşım | Genel Kültür | Eğitim Dökümanları | Sınav Dökümanları |
|
| ||||||
![]() |
|
|
#1 | |
|
Yeni Üye
Konular : 1
Meslek : sınıf öğretmeni
İtibar
Tecrübe Puanı : 0
Rep Puanı : 10
Rep Derecesi
![]() |
eğitim yönetiminin tarihçesi
TÜRKİYE’DE EĞİTİM YÖNETİMİ İmparatorluk Dönemi Selçuklularda olduğu gibi Osmanlıda da eğitim işi devlet işlerinden ayrı ve vakıflara bağlı bir hizmet olarak yürütülmüştür. Enderun Mektebi hariç tüm okul ve kültür kurumları vakıflara bağlı kurulmuş ve yaşatılmıştır. Osmanlıda ilk medrese 1330’da İznik’te yaptırılmıştır. Medreseler ve 1455’te yönetici ve devlet adamı yetiştirmek amacıyla kurulan Enderun okulları imparatorluk döneminin önemli eğitim kurumlarıydı. Eğitimin İdari Teşkilatı Osmanlı da müderrisleri tayin ve azleden, medreselerin bakımı ve düzeni ile ilgili ve adliye alanında da yetkili makam şeyhülislamlıktı. Şeyhülislamlık makamı Eğitim, Adalet Bakanlığı görevlerini üstlenmişti. Ancak bu makamın tam anlamıyla bir Milli Eğitim Bakanlığının her türlü görev ve yetkilerini kapsadığı düşünülemez. Bu alanda da mahallin ulema başkanı sayılan müftülerin denetimi ve etkinliği daha fazladır. Şeyhülislamlar ise medreseye Ders Vekili unvanıyla başka bir müderris tayin etmişler ve daha sonra ders vekilleri medrese ve müderrislerle ilgili öğretim ve eğitim işlerini yürütüp düzenleyen resmi bir makam haline gelmiştir. Ders vekilliği eğitim ve öğretim işlerinin yürütülmesinde düzenlenmesinde silik bir makam olarak kalmış ve bir merkez örgütünün yapı ve özelliklerini gösterememiştir. Osmanlı eğitim sisteminde padişahların önemli bir yeri vardır. Örneğin Fatih yaptırdığı medreselere hatta başkalarına müderris seçilir, terfi ettirirken kurulan imtihan heyetine başkanlık eder, kendisi de adayları bizzat sınava tutardı. Eğitimin Yeniden Düzenlenmesi 1773’lerden itibaren Batıdan esinlenerek askeri-sivil okullar açılmıştır. İmparatorluk eğitim düzeninin bir örgüt yapısına sokulması ve birbirinden kopuk yerel eylemler görünümünden çıkarılarak ülke çapında etkili duruma getirilebilmesi için 19. yüzyıl ortalarına kadar beklenmiştir. 1839’da Rüşdiyelerle birlikte Mekatib-i Rüşdiye Nezaret kurulmuştur. Bu adının bakanlık olmasına rağmen Şeyhülislam denetimi ve Evkaf Nezaretinin bünyesi içinde bir genel müdürlüktür.. Böylelikle yönetim görevleri kadılardan alınıp bürokratlara verilmiş oluyordu. Eğitim yönetimi açısından II. Mahmut döneminin en büyük etkisi yeni okulların, eğitimin üst düzeyinde örgütlenmesine ve Batı anlayışına uygun okul yöneticiliğine gereksinme yaratmış olmasıydı. Bursalıoğlu’na göre Mahmud’un bazı okullara nazır (bakan) unvanıyla müdür atamış olması onun okul yöneticiliğine verdiği önemin ve okul yöneticisinin statüsünü yükseltme çabasının işaretidir. Bu gelişmeler yöneticilik statüsünü yükseltme çabasının işaretidir. Bu gelişmeler yöneticilik sınıfının oluşması yolunda atılmış önemli adımlar olarak yorumlanabilir. 1845’te Meclis-i Maarif-i Muvakkaf (Geçici Maarif Meclisi) isimli Türkiye için en etkili öğretim ve eğitim yöntemlerini araştırmak, açılmış bulunan okulları bir düzene sokmak ve geliştirmek ve yenilerini açmakla görevli bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun ayrıntılı bir raporu üzerine 1846’da Meclis-i Maarif-i Umumiye kuruldu. Bu meclis devlet kuruluşları içinde Milli Eğitim işlerinden doğrudan doğruya sorumlu ve hükümet başkanına bağlı örgütün çekirdeğini oluşturmuştur. Meclis-i Maarif-i Umumiyenin gösterdiği lüzuma dayanılarak kendisine bağlı bir icra organı olmak ve üyelerinden biri tarafından Meclise bağlı olarak idare edilmek üzere aynı yıl 1846 Mekatib-i Umumiye Nezareti kuruldu. Adının bakanlık olmasına karşın yaptığı iş bakımından bir okullar Genel Müdürlüğüydü. Bu nezaretin önerileri doğrultusunda yeni okulların öğretmen ve yönetici ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1848’de Darülmuallimin adıyla ilk modern erkek öğretmen okulu açıldı. Ülkemizde halen devam eden öğretmenlik ve yöneticilik mesleğini aynı kişide birleştiren gelenek bu tarihte başlamıştır. Bugünkü anlamıyla eğitim ve öğretim işlerini devlet adına düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı “Maarif-i Umumiye Nezareti” adıyla ilk kez 17 Mart 1857’de kurulmuş olup ilk Milli Eğitim Bakanı Abdurrahman Sami Paşa’dır. Bu bakanlık Bakanlık düzeyinde ilk eğitim örgütüdür. Kurtuluş Savaşı Döneminde 15 Temmuz 1921’de Ankara’da bir eğitim kongresi toplanmış, bu kongrenin açılış konuşmasını yapan Mustafa Kemal eğitimin milli olmasını savunmuştur. Kurtuluş savaşı sırasında Milli Eğitim Bakanları (Maarif Vekilleri) görevlerini yerine getirmişlerdir. Cumhuriyet Döneminde
|
Cep Telefonu Sitemiz |
| Reklam alanlarımız |
![]() |
| Tags |
| eğitim, tarihcesi, turkiyede, yonetim, yönetiminin |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|